3 nasveti, kako enostavno do bolj EKO kuhinje...

Prispeval LucMat 24/05/2015 0 Komentarjev EKO nasveti,

3 kratki, a odlični nasveti in triki, s katerimi boste povečali ekološko vrednost svoje kuhinje. Prepričana sem, da vsi poznamo že spodaj napisane nasvete, vendar ali o njih kdaj kaj posebno pomislimo, se jih držimo, ali raje uberemo lažjo pot?

 

1.Ko nakupujete živila, se držite pravila 4N

1.     (NATURAL) Izberite hrano, ki je naravna – kjer niso bili uporabljeni pesticidi in je bila kar se da minimalno predelana.

2.     (NAKED) Minimalno pakiranje

3.     (NUTRITIOUS) Ima visoko hranljivo vrednost

4.     (NOW) Izbirajte sezonsko hrano.

 

2.Kadar je le mogoče, kupujte lokalno pridelano hrano

Skoraj v vsakem kraju v Sloveniji, ali v njegovi bližnji okolici lahko najdemo izdelke domače pridelave. Odličen naslov za na primer meso, jajca, mleko je lahko bližnja kmetija. Ne le, da s tem podpirate domače, krajevno gospodarstvo, živila iz bližnje kmetije so neprimerno bolj zdrava, pa tudi bolj polni okus imajo.

Tudi kadar kupujete na primer zelenjavo na mestni tržnici, lahko z branjevko sproščeno poklepetate in s tem poizkusite izvedeti, kakšen je njihov način pridelave, koliko pesticidov uporabljajo in podobno.

Na tak način bo vaša hrana ne le bolj zdrava, tudi več hranljivih snovi bo vsebovala.

 

3.Uporabite »slow cooker«

Ali kot ga poznajo v angleško govorečih kuhinjah – Crock-pot. Uporabljajo ga za skoraj vse. Od pečenke do enolončnice. Tako zelo neverjeten je zato, ker za svoje delovanje porablja enako količino energije, kot žarnica, zato nam o veliki energijski učinkovitosti ni potrebno kaj preveč besed izgubljati.

 

Ali ste vedeli…

28 gramov (čajna žlička) Chia semena vsebuje kar 11 gramov dietnih vlaknin. To je kartretjina priporočljive dnevne vrednosti za odraslega človeka. Dodati Chia semena v vašo prehrano bo pomenilo lahek način, da boste v telo vnesli dovolj zdravilnih vlaken, kateri so več kot pomembni za vašo zdravo prebavo.

  

Oznake: eko zeleno