Konopljino olje

Prispeval LucMat 26/06/2015 0 Komentarjev EKO nasveti,

Konoplja ali kanabis je rastlina, ki je zelo znana po vsem svetu. Velikokrat negativno označena rastlina pa je ob primerni obdelavi lahko tudi zdravilna in primerna za redno uživanje.

 

Eni izmed bolj znanih predelav v hrano je konopljino olje. Konopljino olje je stiskano iz konopljinih semen. Olje je temnejše, lahko tudi jasne ali svetlo zelene barve. Uživanje konopljinega olja zadovoljuje potrebo po esencialnih maščobah, poleg tega pa je konopljino olje zelo zdravo, saj pozitivno vpliva na počutje uživalca, obenem pa preprečuje razvoj številnih bolezni srca in ožilja.

 

Hladno stiskano konopljino oljeZ dnevnim uživanjem lahko preprečimo težave, ki nastajajo pri pojavu multiple skleroze in raka. Prav tako uspešno pospešuje presnovo holesterola in preprečuje strjevanje krvi s katerim se lahko pojavi tako imenovana tromboza.

 

Preberite si še:

 

Kako uživamo konopljino olje? Konopljino olje lahko uživamo samostojno. Priporočena mera je od ene do dve žlici olja na dan (lahko vzamete eno žličko zjutraj in eno zvečer). Pomembno je vedeti, da konopljinega olja ne smemo segrevati, saj bo s tem izgubilo vse bistvene elemente, zaradi katerih je tako zdravilno. Torej če vam samostojno uživanje ni po godu (čeprav je nejgov okus božanski) si lahko z njim pripravljate solatne prelive.

 

V zadnjem času je moč opaziti tudi velik porast ostalih prehrambnih izdelkov iz konoplje. Tako lahko kupimo že skoraj vse od piva, testenin, sira, keksov, bombonov, sladoledov,itd…