9 idej, kako se na naraven način znebiti neprijetnega vonja v vašem domu

Prispeval LucMat 20/06/2015 0 Komentarjev EKO nasveti,

Se vam je kdaj zgodilo, da ste imeli občutek, da se vam po hiši širi precej nenavaden vonj? Vam je bilo kdaj že kar malo nerodno zaradi neprijetnega vonja, vi pa nikakor niste vedeli, od kje se je vzel? Sicer je danes na tržišču mogoče dobiti vrsto kemičnih čistil in sprejev, ki nam te neprijetnosti dokaj hitro odpravijo. Pojavi pa se težava, ko imamo v hiši koga, ki je na kemične preparate občutljiv, ali celo alergičen. In tudi ni več skrivnost, da pretirana uporaba kemikalij celo poveča občutljivost in sproži alergene reakcije. Kaj pa sedaj? Kaj ko želimo težavo odpraviti po naravni poti? 

 

Tudi če nam je naraven način življenja pomemben, lahko živimo v prijetnem, poleg tega pa povsem zdravem okolju. Lahko poklikamo v ekološko trgovino in si izberemo nekaj naravnega, s čimer bomo svojo težavo odpravili. Poglejte si nekaj drobnih trikov, s katerimi si boste povsem naravno pomagali odstraniti neprijetne vonjave iz vašega doma.

Neprijetne vonjave po hiši

 

 1. Soda bikarbona

Ja, navadna soda bikarbona, ki je v osnovi namenjena za peko, je tudi osnova za vsako naravno čiščenje. Za to seveda obstaja razlog. Soda bikarbona namreč izredno dobro na sebe veže vse vonjave. Tukej je nekaj primerov, kako nam soda bikarbona lahko pomaga:

 • Enostavno jo potresemo po preprogi, počakamo 10 minut in nato pa posesamo;
 • lahko jo potresemo v koš za smeti – med koš in vrečko;
 • ponev za pečenje ima včasih lahko precej neprijeten vonj. Enostavno jo posujemo s sodo bikarbono
 • Za čiščenje kopalniškega ali kuhinjskega odtoka vanj posujemo nekaj sode bikarbone. Čezenj polijemo nekaj jabolčnega kisa in vse skupaj pustimo stati čez noč. Zjutraj temeljito speremo z vročo vodo;

 

 1. Poiščite izvor smradu

Res je, sliši se logično, pa res vedno pomislimo na to? Res vedno pomislimo, da nam je morda otrok za sedežno garnituro pozabil nekaj svoje malice; da je naš koža, ki že 5 let uporablja zunanje stranišče, po nesreči opravil potrebo v nekem skritem kotu…? Pogosto se pa tudi zgodi, da neprijetne vonjave prihajajo iz kuhinjskih odpadkov.

 

 

Preberite si še:

 

 1. Kaj pa sesalec?

Ste ga danes že preverili? S hišnim sesalnikom poleg prahu posesamo tudi ogromno ostale svinjarije in kaj hitro se zgodi, da hišo res posesamo, po drugi strani pa jo istočasno popolnoma zasmradimo. Včasih res pomaga, da zamenjamo vrečko sesalca, vendar je pogosto težava bolj trdovratna. Drugi korak je zamenjava zračnih filtrov v sesalniku, če jih le-ta ima. Če neprijeten vonj še vedno vztraja, poizkusimo posesati nekaj sode bikarbone. Neprijeten izpuh sesalnika bi se moral tako močno zmanjšati. Sedaj pa še en majhen trik, kako sesalnik spremeniti v osvežilec zraka. Na zračni filter lahko kapnemo nekaj kapljic eteričnega olja. Tako bo imel izpušni zrak sesalnika prijeten, osvežilen vonj.

 

 1. Encimi

Na voljo je veliko različnih encimskih čistil, ki so namenjena čiščenju nesnage, ki razvije neprijetne vonjave. Tako lahko izberete na primer encimsko čistilo, ki je namenjeno odpravljanju neprijetnih vonjav, ki jih povzročijo domače živali (tekočino polijemo po mestu, kjer se je kuža po pomoti podelal – seveda po tem, ko pospravimo nesnago.

Tukaj imamo še encime za boj proti hišni plesni. Naravna, ne toksična izbira za boj proti trdovratni nadlogi z zadušljivim in za zdravje nevarnim vonjem.  

 

 1. Sveži zrak

Seveda boste rekli – naravni, sveži zrak. Mogoče zgleda malo staromodno, mogoče nismo temu ravno naklonjeni, če živimo v središču večjega mesta. Ampak vseeno. Odprtje enega okna ali dveh, s čimer ustvarimo prepih, nam lahko odpihne marsikateri neprijetni vonj. Kroženje zraka pa lahko pospešimo tako, da na eno odprto okno postavimo ventilator, ki piha proti notranjosti prostora – proti drugemu odprtemu oknu. Tako prisilimo zrak, da začne krožiti in ne čakamo na naravno cirkulacijo zraka, kar lahko včasih traja kar nekaj časa.

 

 1. Hišne rastline

Kot smo že omenili, včasih se pojavi težava s svežim zrakom, če živimo v večjem mestu. Tako včasih ne vemo, ali nam je odprto okno pomagalo pri svežem zraku, ali je zaradi izpuhov ozračje še slabše. Zato vzgajajte hišne rastline. Že NASA je ugotavljala, da sveže rastline v zaprtem prostoru na sebe vežejo neprijetne vonjave in celo kemikalije iz ozračja.

 

 1. Oglje

Oglje že v osnovi uporabljajo v čistilnih napravah, za odstranjevanje neprijetnih vonjav in nečistoč iz vode. Ker pa oglje izgleda dokaj umazano in nam lahko povzroči kar nekaj nesnage, ga lahko postavimo v lončke, ki imajo na pokrovu luknje, tako da lahko zrak kroži po lončku. Nato lončke postavimo po prostoru.

 

 1. Razvlaževalnik

Preveč vlažen prostor, predvsem starejše, slabo izolirane hiše, nam prav tako lahko povzročajo težave z neprijetnim, preveč vlažnim vonjem. Situacijo si lahko izboljšamo tako, da v prostor postavimo razvlaževalnik, ki bo iz zraka odstranil prevečno vlago. Ta proces izsuševanja zraka nam lahko precej izboljša vonjave v prostoru.

 

 1. Razpršilo

Enostavno lahko pripravimo naravno pršilo za zrak tako, da zmešamo 1/3 čistega alkohola in 2/3 vode v razpršilko. Dodamo lahko nekaj kapljic eteričnega olja z vonjem po izbiri. Dobra ideja za izbiro vonja eteričnega olja za prostor je vedno vonj citrusa, sivke ali poprove mete.  

 

 

Nekateri izmed zgornjih nasvetov so bolj, drugi manj logični. Pomembno pa je, da z njihovo uporabo ne škodujemo naravi, postopki nimajo agresivnih učinkov na naše telo in po uporabi ni odpadkov, ki negativno vplivajo na naravo.